به گزارش پایگاه خبری صنعت زنبورداری ایران، یک پژوهشگر ارشد صنعت زنبورداری با بیان اینکه کلاسهای آموزشی در سالهای اخیر به افزایش بینش و آگاهی زنبورداران کمک کرده است، گفت: آموزش و تداوم یادگیری تنها راه رسیدن به یک مدیریت علمی و اصولی در صنعت زنبورداری است تا بتوانیم فاصله مدیریتی با سایر کشورها را پرکنیم.
دکتر محمد بهجتیان در گفتگوی اختصاصی با عسلنا، تصریح کرد: در سالهای اخیر زنبورداران تا حدودی به تأثیرات ملکه خوب و تغذیه خوب پی بردند و مسیر اطلاعرسانی مثبت بوده است که امیدواریم تا چند سال آینده مدیریت زنبورداری ما به حد استاندارد جهانی برسد.
رئیس هیئتمدیره شرکت اسپادانا مکمل، افزود: در ایران شروع زنبورداری نوین و استفاده از روشهای مدیریتی جدید و استحصال محصولات جانبی زنبورعسل، اصلاح نژاد و توجه به علم تغذیه، با تأخیر نسبت به دنیا شروعشده، ولی رشد خوب و امیدوارکنندهای دارد.
وی یکی از مشکلات عمده صنعت زنبورداری را بحث کمبود متخصص و پرورش متخصص دانست و اضافه کرد: یکی از فعالیتهای شرکت ما کمک به دانشجویان برای انجام تحقیقات و پایاننامهها و کسب تجربه میدانی و کاربردی در مجموعه شرکتهای دانشبنیان اسپادانا مکمل است.
بهجتیان، ادامه داد: کمبود نقدینگی و نداشتن سرمایه در گردش باعث شده زنبورداران علیرغم اینکه اطلاع دارند و فهمیدهاند، نتوانند برای یک ملکه اصلاح نژاد شده و بهنژادی شده هزینه کنند یا برای تغذیهها و مکملهای مفید پول خرج کنند.
این پژوهشگر، یادآور شد: به همین دلیل متأسفانه زنبورداران فقط به طبیعت چشم دوختند و باعث شده از بسیاری موارد مفید و واجب مثل ملکه و تغذیه خوب و داروی مناسب چشمپوشی کنند و ناچار مسیر سنتی قدیم را دنبال کنند.
وی تأکید کرد: در بحث بیماریها اگر ما درمان خوب نداشته باشیم بقیه زنبورستان را هم درگیر میکنیم، اگر یک زنبوردار بهترین مدیریت در قبال زنبورداری و بیماریها را انجام دهد ولی زنبورستان کناری مراعات نکند، تمام زحمات فرد اول هدررفته و زنبورستان او نیز درگیر میشود و خسارت میبیند.
این دکترای تغذیه علوم دامی، اذعان کرد: در کشورهای غربی میزان استفاده از کمک تغذیهها و مکملها بالاست و مثلاً در کشور کانادا که مراتع خوبی هم دارد بهطور میانگین در سال بین 4 تا 5 کیلو برای هر کلنی استفاده مکمل و کمک تغذیه وجود دارد، ولی در کشور ما این میانگین حتی به صد گرم هم نمیرسد.
دکتر بهجتیان در پایان خاطرنشان کرد: در زمستان امسال متأسفانه تلفات سنگینی در کلنیهای کشور داشتیم ولی هنوز هم بسیاری زنبورداران زیر بار اندکی هزینه اضافی برای جلوگیری از این فاجعه نمیروند و درحالیکه میدانند تلفات سنگین داشتند باور ندارند، تغذیه تا چه میزان در این امر دخیل است./