۲
۰

موسویان: زنبورعسل به‌عنوان یک نهاده زنده در بخش کشاورزی است | طهماسبی: سم‌پاشی‌های بی‌رویه و داروهای غیرمجاز باید کنترل شود

در برنامه رویش شبکه آموزش سیما مطرح شد
در برنامه رویش شبکه آموزش سیما مطرح شد
رئیس اتحادیه سراسری زنبورداران در برنامه رویش گفت: باید شعار «زنبورعسل به‌عنوان یک نهاده زنده در بخش کشاورزی است» در کشور تبیین شود، همچنین رئیس بخش تحقیقات زنبورعسل در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، نیز در این برنامه خواستار کنترل و نظارت بیشتر بر سم‌پاشی‌های بی‌رویه و داروهای غیرمجاز به‌عنوان دو عامل افزایش تلفات زنبورها شد...

به گزارش پایگاه خبری صنعت زنبورداری ایران، شبکه آموزش در برنامه رویش، این هفته با دعوت از دکتر غلامحسین طهماسبی، عضو هیئت‌علمی و رئیس بخش تحقیقات زنبورعسل در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور و مهندس میرمحسن موسویان، مدیرعامل اتحادیه سراسری زنبورداران کشور، ویژه‌برنامه‌ای را با موضوع «بایدها و نبایدها در تغذیه زنبورعسل» تدارک دیده بود که مشروح گفتگو با میهمانان برنامه ازنظرتان می‌گذرد:

مدیرعامل اتحادیه سراسری زنبورداران کشور، در جواب به سؤال مجری برنامه مبنی بر اینکه دغدغه امروز زنبورداران کشور با توجه به معضل گرمایش و خشک‌سالی چیست؟ پاسخ داد: در مباحث زنبورداری متأسفانه به برخی مسائل به‌طور بایسته و شایسته بهاداده نشده است، یکی از این مباحث بحث تغذیه زنبورعسل است و زمانی که در کشور برای تغذیه دام و طیور تمهیداتی در نظر گرفته می‌شود، برای زنبورعسل نیز باید چنین باشد.

بحث اختصاص نهاده به زنبورداران باید جدی‌تر دنبال شود

به گزارش عسلنا، مهندس میرمحسن موسویان، تصریح کرد: بحث نهاده‌ها باید مورد بازبینی قرار گیرد و نه برای تمام فصول بلکه برای مقطعی از سال باید این نهاده‌ها به‌طور یقین و به‌صورت مطمئن و برنامه‌ریزی‌شده تأمین شود.

وی افزود: برای زنده ماندن این موجودات مفید و حفظ کندوهای زنبورعسل باید برای اواخر پائیز و فصل زمستان و اوایل فصل بهار به‌طور حتم این نهاده و کمک تغذیه‌های زنبورعسل تأمین‌شده و به زنبورداران آموزش‌های مفید، صحیح و به‌روز برای مصرف این نهاده‌ها داده شود.

موسویان ادامه داد: در این فصول باید حتماً تغذیه با شربت شکر صورت پذیرد تا عدم وجود گیاهان شهدزا سبب مرگ‌ومیر و بیماری زنبورها نشود و بتوانند این فصول سرد را پشت سر بگذارند.

مدیرعامل اتحادیه سراسری زنبورداران کشور، با بیان اینکه این تغذیه با شربت شکر سبب می‌شود که تخم‌ریزی ملکه تحریک‌شده و بهتر صورت پذیرد، گفت: در این صورت در ماه‌های آتی که فصل برداشت است این کندو قوی‌تر شده و می‌تواند محصول بهتر و بیشتری را در اختیار زنبوردارانی قرار دهد.

وی اضافه کرد: زنبورعسل به‌واسطه گرده‌افشانی که پروسه‌ای مهم برای بقای گیاهان، درختان و طبیعت است، نقش مهمی در بقای کشاورزی و تولید مواد غذایی برای بقای انسان و سایر جانوران دارد.

به گزارش عسلنا، موسویان با اشاره به اینکه ما در اتحادیه سراسری زنبورداران شعاری را مبنا قراردادیم و قصد داریم در سطح کشور روی آن فرهنگ‌سازی کنیم اظهار کرد: شعار ما «زنبورعسل به‌عنوان یک نهاده زنده در بخش کشاورزی است» چراکه ما نهاده‌های زیادی در طبیعت داریم ولی زنبورعسل با گرده‌افشانی که انجام می‌دهد یک نهاده زنده بسیار مفید و بدون زیان است که گویا، انیشتن نیز درباره آن گفته است که اگر زنبورهای عسل از بین بروند در عرض چند روز جهان و طبیعت از بین می‌رود.

امنیت غذایی کره زمین مرهون خدمات زنبورعسل است

وی، بحث امنیت غذایی و تغذیه انسان‌ها و جانوران را مرهون گرده‌افشانی زنبورعسل دانست و بیان کرد: تولید عسل تنها بخش کوچکی از خدمات و فواید زنبورعسل است و این موجود با گرده‌افشانی خدمت بزرگی به همه موجودات می‌کند.

این مقام صنفی، با ذکر این مطلب که درآمد زنبورداران در بسیاری از کشورها از محل گرده‌افشانی است، ابراز کرد: در این کشورهای پیشرفته تولید محصولاتی مثل؛ عسل، ژل رویال، گرده گل و بره موم یا زهر زنبور در مراتب بعدی درآمدزایی اقتصادی برای زنبورداران قرار دارد ولی در کشور ما به این امر اهمیتی داده نشده است.

مدیرعامل اتحادیه سراسری زنبورداران در پاسخ به سؤال دیگر مجری برنامه، مبنی بر اینکه دلیل اصلی تلفات زنبورها و کاهش جمعیت کلنی‌ها چیست؟ عنوان کرد: عدم تغذیه درست و به‌موقع زنبورها یکی از دلایل عمده کاهش جمعیت کلنی‌های زنبورعسل است/

تغییرات آب و هوایی و گرانی دارو و نهاده به مرگ زنبورها دامن زده است

عضو هیئت‌علمی و رئیس بخش تحقیقات زنبورعسل، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور نیز در ادامه در خصوص دلایل کاهش جمعیت کلنی‌های زنبورعسل گفت: عوامل متعددی به‌خصوص در یک سال گذشته سبب مرگ‌ومیر و تلفات زنبورها و خسارت سنگین زنبورداران شده است که تغییرات آب و هوایی و به هم خوردن نظم بارندگی، نوسانات دما، گرانی داروها و روی آوردن زنبورداران به داروهای قاچاق و غیراستاندارد، گرانی و کمبود نهاده‌ها و ملزومات زنبورداری و روی آوردن زنبورداران به تغذیه‌های مضر ازجمله تغذیه با شربت ذرت (که تلفاتی در کشور از آن گزارش‌شده) و نیز سم‌پاشی‌ها را می‌توان از عوامل عمده این تلفات تشریح کرد.

سم‌پاشی بی‌رویه با سموم غیرمجاز و قاچاق ملکه دیگر عامل تلفات زنبورها

به گزارش عسلنا، دکتر غلامحسین طهماسبی، تصریح کرد: سم‌پاشی‌های متعدد و بی‌رویه در باغات و کشاورزی‌ها و نیز قاچاق ملکه‌هایی که سازش و تطبیق با شرایط کشور ندارند هم به این تلفات و کاهش جمعیت دامن زده است.

وی افزود: این مجموعه عوامل در زمستان سال 99 و بهار 1400 سبب کاهش بسیار محسوس و زیاد جمعیت کلنی‌های زنبورعسل کشور شده است که باید راه‌حل‌های زیادی را برای رفع این مشکلات تجربه کنیم.

طهماسبی در خصوص سم‌پاشی‌ها، عنوان کرد: علی‌رغم اینکه وزارت جهاد کشاورزی سبد آفت‌کش‌ها را بر اساس عدم زیان به حشرات گرده‌افشان و زنبورها تنظیم می‌کند ولی استفاده کشاورزان از سمومی که نباید استفاده شود، مثل نئونیکوتین‌ها و ایموکلرپراید که درواقع در بهار امسال هم سبب خسارت و مرگ زنبورها شده است و باید با نظارت دقیق از این سم‌پاشی‌ها جلوگیری کرد و کمک به نهاده‌های زنبورها می‌تواند از این خسران جلوگیری کند.

رئیس بخش تحقیقات زنبورعسل در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، با تأکید بر اینکه زنبورعسل هم مثل سایر دام‌ها و طیور در بخشی از سال باید به‌صورت دستی تغذیه شود، خاطرنشان کرد: مردم باید توجه کنند که درزمانی که گل‌ها و شهد در طبیعت موجود است نباید با شربت شکر تغذیه زنبورها انجام شود ولی در فصول سرد این کار اجتناب‌ناپذیر است./

 

۲
۰
دیدگاه

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید



کد امنیتی
کد جدید