۴۶
۰
۰

به متقن شدن قوانین برای نظارت و کیفی سازی نیاز داریم

کارشناس مسئول عسل سازمان غذا و داروی اصفهان مطرح کرد
کارشناس مسئول عسل سازمان غذا و داروی اصفهان مطرح کرد

صادقی، کارشناس مسئول عسل در سازمان غذا و داروی اصفهان، گفت: برای برخورد با تولیدات بی‌کیفیت و برخورد با متقلبین و بالا بردن نظارت و بازرسی و کیفی کردن بازار به قوانین متقن و شفاف و بازدارنده نیاز داریم.

به گزارش پایگاه خبری صنعت زنبورداری ایران، در دو سال اخیر فعالیت‌های مفید و مؤثری درزمینه بهبود کیفیت فرآورده عسل و نظارت بر مراکز تولید و بسته‌بندی صورت گرفته که بخش بزرگی از آن مرهون زحمات، معاونت غذا و دارو در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان است. این فعالیت‌ها که تحت عنوان طرح پایش فرآورده عسل در سطح تولید و عرضه از حدود 2 سال قبل آغاز و تاکنون ادامه دارد.

 نمونه‌برداری از سطح تولید و عرضه و اطلاع‌رسانی برندهای تقلبی و بدون کیفیت جهت جمع‌آوری آن از سطح عرضه، برخورد با واحدهای دارای مجوز که استاندارد و معیارهای ملی را رعایت نمی‌کنند و شناسایی و برخورد با مراکز تولیدی بدون مجوز و زیرزمینی در سال‌های اخیر ازجمله اقداماتی است که در قالب این طرح اجرایی شده و یکی از تجربه‌های موفق در این زمینه را در سطح کشور رقم‌زده است.

صدور مجوز بهداشت کارگاهی زنبورداران برای بالا بردن کیفیت عسل بازار

به گزارش عسلنا، مهندس امیرحسین صادقی، کارشناس کنترل مواد غذایی و کارشناس مسئول عسل در معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در بخش اول این مصاحبه به بیان برخی عملکردها و اهداف و افق‌های سازمان غذا و دارو و نحوه نظارت و تشدید بازرسی‌ها سخن به میان آورد و گفت: عزم جدی در کل مجموعه سازمان در کشور برای مقابله با تولید عسل بی‌کیفیت یا تقلبی وجود دارد و سازمان اخیراً با نامه‌ای خواستار تشدید بازرسی‌ها و سختگیری در نظارت بر تولید و بسته‌بندی عسل شده است. اینک ادامه این گفتگو را باهم می‌خوانیم:

کارشناس مسئول عسل در معاونت غذا و داروی اصفهان، با بیان اینکه، یکی از محدودیت‌هایی که جهت کنترل کیفیت فرآورده عسل قرار داده شد، صدور مجوز بهداشت کارگاهی برای واحدهایی بود که متصدی آن زنبوردار بوده و دارای دفترچه زنبورداری هستند، گفت: این اقدام برای اولین بار توسط اصفهان پیشنهاد و در استان اصفهان آغاز و با ارائه پیشنهاد در حال حاضر به‌صورت کشوری اجرا می‌شود.

صادقی تصریح کرد: این اقدام به دلایلی مختلفی صورت گرفته که عمده آن حمایت از جامعه زنبورداران جهت تسهیل در عرضه محصول تولیدی به‌صورت مستقیم و حذف واسطه‌ها و دست‌هایی است که می‌توانست باعث پایین آوردن کیفیت این فرآورده گردد.

وی افزود: از طرفی با توجه به تقلب‌هایی که در این زمینه صورت می‌پذیرد و در مواقعی حتی آزمایشگاه را گمراه می‌کند، تنها راه برای تضمین و اطلاع از کیفیت آن این است که متصدی خود عسل را تولید نموده و از شرایط تولید و پوشش گیاهی عسل برداشت‌شده، میزان تغذیه زنبور با شکر و درنهایت کیفیت فرآورده نهایی تولیدشده اطلاع داشته باشد.

 وی ادامه داد: این باعث می‌شود که عرضه‌کننده، کیفیت پایین فرآورده بسته‌بندی‌شده به خاطر خرید از منابع دیگر و عدم آگاهی از کیفیت آن نتواند مورد بهانه قرار دهد.

این کارشناس کنترل کیفیت مواد غذایی، عنوان کرد: در مورد کارخانه‌های بسته‌بندی عسل نیز الزام به وجود آزمایشگاه و واحد کنترل کیفیت و رعایت مستمر استانداردهای لازم برای تولیدات وجود دارد که این به‌نوبه خود اهرم مناسبی برای کیفیت‌بخشی به محصولات است.

گستردگی صنف عسل و کمبود نیرو، بازرسی و نظارت را مشکل کرده است

به گزارش عسلنا، صادقی در تشریح واحدهای تولیدی عسل در استان اصفهان بیان کرد: در استان حدود 15 کارخانه و 110 کارگاه تولید و بسته‌بندی عسل داریم و فقط در این رشته که تنها یکی از حوزه‌های چندگانه فعالیت ماست با این تعداد واحد روبرو هستیم و کنترل و نظارت کامل و ایده‌آل آن نیازمند همکاری تمامی ارگان‌های ذی‌ربط در زمینه تخصص خودشان هست.

 وی اضافه کرد: گستردگی کار و زمان‌بر بودن رسیدگی به این تعداد واحد سبب شده نتوانیم به افق‌هایی که ترسیم کرده‌ایم، برسیم و علاقه داریم که فعالیت خود را گسترش بدهیم و در این مسیر به یک وحدت و زنجیره تعامل با ادارات دیگری ازجمله دامپزشکی و جهاد و بهداشت محیط نیاز داریم که عدم تعامل هرکدام از حلقه‌های این زنجیر سبب عدم حصول نتیجه مطلوب خواهد شد.

به متقن شدن قوانین برای نظارت و کیفی سازی نیاز داریم

کارشناس مسئول عسل سازمان غذا و داروی اصفهان، با اشاره به اینکه، مورد دیگر متقن شدن قوانین برای نظارت و کیفی سازی است، مثلاً در مورد عسل مواردی داشتیم که حتی در دادگاه نیز برخورد جدی نشده است و همیشه این توجیه وجود دارد که عسل بی‌کیفیت، زیان خاصی برای سلامتی ندارد و به قولی اگر عسل نیست مربا که می‌تواند باشد!

وی افزود: این تفکر معمولاً باعث شده که برخورد جدی با متخلفین و متقلبین صورت نگرفته و ممانعتی از این طریق برایشان ایجاد نگردد، خصوصاً اختیاری بودن استاندارد عسل که بسیار مستمسک واحدهای تولیدی غیرمجاز قرار می‌گرفت و جهت تبرئه از تخلفات به آن استناد می‌نمودند که خوشبختانه با اجباری شدن آن این معضل برطرف گردید.

به گزارش عسلنا، صادقی تأکید کرد: باید توجه داشت که تقلب در تولید عسل، غش در معامله است و فروش یک کالای بی‌کیفیت به‌جای یک کالای استاندارد است و مشمول قانون تقلب و مستحق مجازات است.

مخارج بالای زنبورداری و سختی رقابت با متقلبین

به گزارش پایگاه خبری صنعت زنبورداری ایران، وی در بخش دیگری از سخنان خود، ابراز کرد: اکنون کارگری که کار زنبورداری انجام دهد حقوق بالایی در حدود روزانه 200 هزار تومان می‌گیرد و سایر لوازم و مخارج زنبورداری نیز بالاست، پس اگر بخواهیم محصول باکیفیت تولید کنیم، متحمل هزینه زیادی هستیم و محصول خروجی نیز قطعاً قیمت پایینی ندارد.

وی با ابراز تأسف از اینکه عده‌ای با تقلب، هزینه نهایی تولید را کم کرده و موجب زیان تولیدکنندگان محصول درجه‌یک می‌شوند، گفت: چراکه با توجه به ارائه فراورده باقیمت بسیار پائین توسط متقلبین و هزینه تولید بالای عسل طبیعی، دیگر توان رقابت در بازار برای محصولات باکیفیت باقی نمی‌ماند.

صادقی تصریح کرد: به‌طور مثال یک عسل باکیفیت که مراحل تولید استاندارد را طی کند هر کیلو بالای 50 تا 60 هزار تومان هزینه دارد، درحالی‌که محصولات بی‌کیفیت گاهی تا کمتر از یک‌سوم این قیمت را دارد و بازار را اشباع کرده است.

وی خاطرنشان کرد: عمده‌فروشان نیز به دنبال حاشیه سود بالا هستند و اهمیت چندانی برای تولید باکیفیتی که سود کم داشته، قائل نیستند. مردم نیز به دلیل مشکلات اقتصادی توان خرید محصول باکیفیت را به دلیل قیمت بالاتر ندارند و همه این‌ها عرصه را برای تولیدکنندگان فراورده باکیفیت تنگ کرده است.

پایان بخش دوم گفتگو / ادامه دارد.

۰
۰
دیدگاه

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید



کد امنیتی
کد جدید