۱۴۱
۲
۰

از لزوم فرهنگ‌سازی مصرف تا فرآوری و توسعه تولید محصولات ترکیبی با گرده گل

گرده گل؛ چالش ها و رهیافت در صنعت زنبورداری ایران | بخش دوم
گرده گل؛ چالش ها و رهیافت در صنعت زنبورداری ایران | بخش دوم
بهزاد رفاهی، محقق و پژوهشگر زنبورعسل با بیان اینکه برای توسعه تولید و فروش گرده گل باید فرهنگ‌سازی مصرف و اطلاع‌رسانی ارزش تغذیه‌ای این محصول فراگیر شود، گفت: برای تعالی تولید این محصول باید صنعت زنبورداری به دستگاه‌های تخصصی فرآوری گرده گل مجهز شود و تولید محصولات ترکیبی و تحقیق و توسعه‌ای که ارزش‌افزوده ایجاد می‌کنند، گسترش یابد.

به گزارش پایگاه خبری صنعت زنبورداری ایران، مهندس بهزاد رفاهی، محقق و پژوهشگر زنبورعسل در بخش نخست این گفتگو، ضمن تحلیل دقیق ارزش‌های تغذیه گرده گل به میزان تولید این محصول در کشور پرداختند و برخی چالش‌ها، نظیر عدم به‌روزرسانی استانداردهای موجود در مورد گرده گل که سبب ایجاد مشکلات در گرید بندی و سنجش کیفیت این محصول شده را تحلیل کردند.

این محقق و پژوهشگر زنبورعسل در بخش دوم این گفتگو به واکاوی سایر چالش‌های موجود در مورد گرده گل در کشور پرداخت و گفت: عدم فرهنگ‌سازی و آگاهی‌رسانی گرده گل برای عموم مردم از دیگر مشکلات موجود است که سبب شده خیلی از مردم با گرده گل آشنایی نداشته و این تصور را دارند که عسل تنها محصول زنبورعسل است.

 لزوم فرهنگ‌سازی مصرف گرده گل برای انسان و دام و طیور

وی اضافه کرد: متأسفانه آشنایی با سایر محصولات زنبورعسل همچون گرده گل، ژل رویال و بره موم در بین عموم مردم وجود ندارد و ارائه اطلاعات اولیه عامه‌پسند در مورد گرده گل و ارزش تغذیه‌ای بسیار بالای این ترکیب پروتئینی برای مردم به شیوه‌های مختلف و با کمک رسانه‌های جمعی یکی از ضرورت‌های این حوزه است که کمتر به آن پرداخته‌شده است.

به گزارش عسلنا، وی ادامه داد: قطعاً اگر مردم از ارزش تغذیه‌ای گرده گل آشنایی پیدا کنند، مصرف مداوم این محصول فراسودمند در سبد سلامت خانوار ایرانی همچون عسل قرار خواهد گرفت و علاوه بر ارتقا سلامت عمومی جامعه افزایش درآمد زنبورداران را نیز در پی خواهد داشت.

رفاهی با بیان اینکه درک این مهم که گرده گل به‌عنوان یک محصول غنی از پروتئینی می‌تواند تأثیر مهمی در افزایش نیروی جسمی و قوای بندی عموم مردم و به‌ویژه ورزشکاران، کودکان و نوجوانان و کهن‌سالان داشته باشد، در افزایش مصرف گرده گل مؤثر است. اظهار کرد: گرده گل در مقایسه با سایر ترکیبات پروتئینی همچون انواع گوشت‌ها، قارچ، لوبیا ارزش تغذیه‌ای بالاتری دارد و به‌عنوان یک پروتئین گیاهی سالم می‌تواند در رژیم غذایی روزانه به شیوه‌های مختلف مورداستفاده قرار بگیرد.

وی تصریح کرد: استفاده از گرده گل در انواع کیک، نوشیدنی‌ها، دسرها و مکمل‌های غذایی در کشورهای اروپایی مرسوم است که می‌توان با فرهنگ‌سازی مصرف گرده گل توسعه مصرف این محصول رو در خانوار ایرانی افزایش داد. بایستی با کمک رسانه‌ها آشنایی بیشتر مردم با گرده گل صورت بگیرد و سرانه مصرف گرده گل در کشور افزایش یابد.

توسعه تولید گرده گل تنها با گسترش محصولات ترکیبی و تحقیق و توسعه‌ای ممکن است

به گزارش عسلنا، این محقق و پژوهشگر در ادامه بررسی چالش‌های موجود در خصوص گرده گل، بیان داشت: تکمیل نبودن زنجیره تأمین و صنایع بالادستی به جهت تولید محصولات تحقیق توسعه‌ای همچون قرص، کپسول و عصاره گرده گل. تولید محصولات ترکیبی از گرده گل نقش مهمی در افزایش بازار فروش این محصول دارد.

وی ادامه داد: علاوه بر مصرف خام گرده گل می‌توان به کمک یک سری شرکت‌های استارتاپی و دانش‌بنیان توسعه محصولاتی بر پایه گرده گل که بتواند ارزش‌افزوده ایجاد نماید یکی از ضرورت‌های این حوزه است که در کشور اصلاً به آن پرداخته نشده است.

مدیر واحد تحقیق و توسعه عسل کوهدشت، گفت: هم‌راستا با افزایش تولید گرده گل توسط زنبورداران بایستی توسعه فروش محصول نیز در دستور کار متولیان و مسئولین صنعت زنبورداری قرار گیرد و الا قطعاً روند توسعه تولید گرده گل در کشور متوقف خواهد شد.

 وی اضافه کرد: در سالی که مزین به جهش تولید است شایسته آن است که تمامی ارکان بخش دولتی و خصوصی در خدمت تولید قرار گیرند. چه تولیدی بهتر از محصولات زنبورعسل که به‌طور کاملاً بومی در کشور قابل‌تولید است و حتی می‌توان با توسعه محصولات تحقیق و توسعه‌ای و ایجاد بازارهای فروش خارجی در افزایش درآمد صادرات غیرنفتی کشور نیز نقش‌آفرینی کرد.

رفاهی تأکید کرد: در صورت حمایت از زنبورداران به‌عنوان یکی از تولیدکنندگان مهم حوزه کشاورزی افزایش درآمدهای صادراتی کشور دور از انتظار نخواهد بود.

صنعت زنبورداری باید مجهز به دستگاه‌های روز فرآوری گرده گل باشد

به گزارش پایگاه خبری صنعت زنبورداری ایران، این داور علمی کنگره‌های جهانی زنبورعسل، چهارمین چالش موجود را عدم فرآوری مناسب گرده گل برشمرد و ابراز کرد: گرده گل تازه به جهت دارا بودن حدوداً 10 درصد رطوبت به‌شدت مستعد فعالیت میکروب‌ها و فاسدشدن است و برای کاهش میزان رطوبت گرده گل و کاهش بار میکروبی آن نیازمند ورود جدی‌تر صنعتگران در این حوزه هستیم.

وی افزود: گرده گل در سایر کشورها توسط دستگاه‌های خشک‌کن صنعتی که به نحو مطلوب و با کاهش کیفیت این پروسه صورت می‌گیرد، اما روش خشک‌کردن گرده گل در اغلب زنبورستان های کشور به روش سنتی و به شیوه خشک‌کردن در جلوی نور خورشید و یا خشک‌کردن در سایه انجام می‌شود که قطعاً این روش‌های سنتی کاستی‌هایی خواهد داشت و برای توسعه تولید این محصول در مقیاس بزرگ و صنعتی نیازمند ورود دستگاه‌های صنعتی در این بخش هستیم تا پروسه پاستوریزاسیون و خشک‌کردن گرده گل جهت کاهش بار میکروبی و افزایش ماندگاری آن به شیوه صحیح‌تری انجام شود.

رفاهی با اشاره به اینکه گرده گل یک نعمت است و اگر ارزش واقعی آن را درک کنیم و به مصرف‌کنندگان انتقال داده شود قطعاً تأثیرات بسیار مثبت آن در سلامت عمومی جامعه، افزایش اشتغال و افزایش درآمد زنبورداران و حتی ارزآوری در کشور حائز اهمیت خواهد بود، پنجمین چالش پیش رو را نبود بازارهای خارجی برای فروش گرده گل قلمداد کرده و عنوان کرد: علیرغم تشویق و برنامه‌ریزی‌ها و همت زنبورداران به تولید گرده گل در سال‌های اخیر اما حلقه مفقوده این بخش همچون سایر محصولات زنبورعسل نبود بازار فروش برای این محصول ارزشمند کندو است.

متناسب با جهش تولید، باید جهش فروش و صادرات داشته باشیم

به گزارش عسلنا، مؤلف کتاب آشنایی با گیاهان ارزشمند در زنبورداری ایران، یادآور شد: به معنای واقعی رشد و جهش تولید در صنعت زنبورداری در چند سال اخیر به جهات متعدد صورت گرفته است و افزایش تعداد کلنی‌های زنبورعسل به بیش از 10.5 میلیون در سال 98 ایران را به یکی از قطب‌های صنعت زنبورداری دنیا تبدیل کرده است.

وی متذکر شد: اگرچه به این افزایش تعداد کلنی‌ها بدون در نظر گرفتن آمایش سرزمینی و طبیعی و حتی عدم توسعه بازار فروش متناسب با این رشد نقدهای جدی وارد است اما قطعاً این رشد کمی در صنعت زنبورداری در صورت مدیریت مطلوب‌تر به‌ویژه در بخش فروش محصولات می‌تواند یک فرصت بسیار خوب در کشور ایجاد نماید.

این محقق و مدرس زنبورداری، گرده گل مهم‌ترین نهاده صنعت زنبورداری دانست و گفت: قطعاً مازاد تولید آن می‌تواند به‌عنوان یک محصول باارزش بالا در بازارهای خارجی عرضه شود که دستیابی به این مهم نیازمند خشک‌کردن، پاستوریزاسیون و بسته‌بندی منطبق با استانداردهای بین‌المللی است که فعلاً در شرایط کنونی این امکانات حداقل در صنعت زنبورداری نهادینه نشده است.

وی ادامه داد: در طی دهه اخیر با رشد بسیار زیاد کمی در بخش زنبورداری ابعاد این صنعت فراملی شده است و تولیدات مختلف زنبورداران کشور به‌ویژه عسل و گرده گل نیازمند بازارهای بین‌المللی برای عرضه است. قطعاً بایستی در کنار فرهنگ‌سازی و آگاهی‌رسانی مصرف داخلی در کشور زیرساخت‌های لازم برای صادرات و بازارهای خارجی، ‌شکل بگیرد و یک سهم مازاد تولید داخلی در کشورهای همسایه به‌ویژه کشورهای حاشیه خلیج‌فارس، آسیای میانه و حتی اروپا به فروش برسد.

به گزارش عسلنا، رفاهی با اظهار امیدواری از اینکه با همت همه ارکان صنعت زنبورداری و به‌ویژه با همت اتحادیه زنبورداری سراسری و صندوق حمایت از توسعه زنبورداری کشور و همچنین به‌کارگیری توانمندی بخش‌های دولتی همچون اداره دامپزشکی و وزارت جهاد کشاورزی از تمامی ظرفیت‌ها جهت کمک به بازار فروش محصولات زنبورعسل استفاده شود، خاطرنشان کرد: زنبورداران با همت و تلاش شبانه‌روزی خود به معنای واقعی جهش تولید را در این بخش نهادینه کردند و تداوم این بخش از این به بعد نیازمند حمایت سایر بخش‌ها و سازمان‌های متولی صنعت زنبورداری است که یاری‌رسان زنبورداران باشند.

وی در پایان عنوان کرد: متناسب با جهش تولید بایستی جهش فروش و خلق بازارهای جدید محصولات زنبورعسل نیز در کشور شکل بگیرد. صنعت زنبورداری کشور در سال‌های اخیر ابعاد بین‌المللی به خود گرفته است و توسعه پایدار این بخش نیازمند تأمین زنجیره تأمین و توزیع در ابعاد بین‌المللی است./

۲
۰
دیدگاه

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید



کد امنیتی
کد جدید