۵۵
۰
۰

مخاطره فعالیت 70 درصد زنبورداری ها با اجباری شدن استاندارد عسل

خزانه دار کانون صنعت زنبورداری دفتر ریاست جمهوری تاکید کرد
خزانه دار کانون صنعت زنبورداری دفتر ریاست جمهوری تاکید کرد

مقوله استاندارد همواره در صنایع غذایی و خوراکی کشور از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. باید توجه داشت که رعایت استانداردها در صنایع غذایی از جمله عسل نه تنها بر اصالت آن محصول در بازار صحه می گذارد و آن را از نمونه تقلبی جدا می کند، از سوی دیگر گامی برای رسیدن به بازارهای هدف صادراتی است. در این راستا اواخر مرداد امسال، با موافقت سازمان ملی استاندارد و با مسئولیت وزارت جهادکشاورزی «عسل» مشمول استاندارد اجباری شد که در فاز نخست، تولیدات صنعتی عسل را شامل می‌شود.

رئیس اتحادیه زنبورداران استان اصفهان در گفتگو با علسنا، با اشاره به اینکه طی چند سال گذشته از طرق مختلف در استان ها، مجلس، سازمان غذا و دارو و ... موضوع استاندارد اجباری عسل را پیگیری کردیم، اظهار می کند: خوشبختانه حدود 40 روز پیش استاندارد اجباری عسل در سازمان ملی استاندارد تصویب شد، این درحالیست که پیش از این استاندارد عسل تشویقی بود و تولیدکننده اجباری برای رعایت پارامترهای مشخص نداشت و معیار مشخصی برای سنجش عسل طبیعی از تقلبی در بازار وجود نداشت.

گودرز میرزایی با بیان اینکه مطابق آمار رسمی وزارت جهادکشاورزی در سال 98 در کشور 10 میلیون و 600 هزار کلونی و حدود 90 هزار بهره بردار عسل در کشور فعالیت دارند، می گوید: با توجه به مسائل زیست محیطی، تنوع و پوشش گیاهی و همچنین این تعداد کلونی و بهره بردار عسل، به جرات 70 درصد این جمعیت در کشور عسل طبیعی تولید نمی کننند و شهد تغذیه ای به زنبور می دهند.

استاندارد اجباری و نگرانی بابت معدوم شدن 70درصد عسل کشور

او توضیح می دهد: استفاده از شهد تغذیه در زنبورداری، در دنیا صنعتی است که نه تنها زیانی برای انسان ندارد، بلکه از این محصول در صنایعی همچون شکلات سازی و ... استفاده می شود، بنابراین به نظر می رسد باید برای این زنبورداری ها نیز استاندارد مشخصی تعریف شود، چراکه اگر استاندارد اجباری تعریف شده در عسل را بخواهیم برای آنها اجرایی کنیم، 70 درصد عسل های تولیدی کشور باید معدوم شوند و به نوعی اشتغال این بخش با نابودی مواجه خواهد شد.

او به مشاغل وابسته به صنعت زنبورداری همچون صنعت کندوسازی، بسته بندی و ... اشاره می کند و می گوید: با احتساب این مشاغل، در حال حاضر نزدیک به 140 هزار نفر در صنعت زنبورداری کشور در حال ارتزاق هستند که استانداردهای اجباری عسل، موجب بیکاری حدود 100 هزار نفر خواهد شد، درحالیکه سیاست کنونی کشور، جهش و رونق تولید و حفظ اشتغال موجود است.

ضرورت تدوین استاندارد عسل شهد تغذیه ای

به گفته خزانه دار کانون دانش، صنعت و بازار زنبور عسل، برای رفع این چالش، در رایزنی با نمایندگان مجلس، وزارت جهادکشاورزی، سازمان غذا دارو و ... در تلاشیم برای عسل هایی که با شهد تعذیه تولید می شوند، استاندارد مشخصی همانند دیگر کشورهای دنیا تعریف کنیم.

او با بیان اینکه در ایران از یک کلونی به طور نرمال بین 8 تا 12 کیلو عسل طبیعی گرفته می شود، اما در کانادا از یک کندو تا 80 کیلو شهد می گیرند، می گوید: باید توجه داشت در ایران تنها یک منطقه گیاه گون یا آویشن دارد، اما در کانادا به عنوان مثال یک دشت و یا هکتارها گیاه و گل کلزا و ... وجود دارد که با قرار دادن کلونی های زنبور در آن مناطق و دادن شهد تغذیه ای به زنبورها، حدود 80 کیلو عسل به دست می آورند.

میرزایی یادآور می شود، در دنیا عسل هایی که با شهد تغذیه تولید می شود با قیمت های متفاوت برای مصارف مختلفی تعریف می شوند و از سوی دیگر به طور جدا عسل طبیعی با قیمت بالاتر تولید می شود.

ضرورت گرده افشانی در صنعت زنبورداری

او با تاکید بر ضرورت گرده افشانی در صنعت زنبورداری، تصریح می کند: گرده افشانی از خود عسل و محصولات تولیدی آن بسیار مهمتر است، چراکه مطابق تحقیقات دانشمندان اگر زنبور عسل وجود نداشته باشد، حیات کره زمین و امنیت غذایی آن طی چهار سال به خطر می افتد، چراکه 95 درصد گرده افشانی ها توسط زنبور عسل انجام می شود، بنابراین 100 درصد جامعه زنبورداران کشور در بحث گرده افشانی فعالیت دارند.

او ادامه می دهد: در این شرایط اگر بخواهیم با استاندارد اجباری عسل، فعالیت زنبورداری هایی که از شهد تغذیه ای استفاده می کنند را به مخاطره بیندازیم، به نوعی مانع گرده افشانی می شویم.

نبود اراضی یک دست و مشکل بزرگ زنبورداران در اسکان

نائب رئیس اتحادیه سراسری زنبورداران کل کشور در مصاحبه با خبرنگار عسلنا اضافه می کند: متاسفانه با وجود تنوع بالای گیاهی در کشور، اما به دلیل پوشش گیاهی فقیر و کم بارشی ایران، نمی توانیم حجم بالایی از زنبور را در این اراضی پوشش دهیم، در این شرایط مانع گرده افشانی می شویم.

او همچنین با اشاره به چهار فصل بودن اصفهان و مقام دوم این استان از نظر تعداد کلونی در کشور، می گوید: با وجود این ظرفیت، اصفهان در منطقه خشک و نیمه خشک کشور قرار گرفته و به نوعی تمام زنبورداران آن کوچ رو هستند، از سوی دیگر به دلیل یک دست نبودن اراضی، امروز زنبوردار در اسکان و کوچ خود با مشکل مواجه است.

او می افزاید: اگرچه زنبورداری و گرده افشانی در نزدیکی اراضی کشاورزی، بهره وری این اراضی را بالا می برد، اما کشاورزان تصور دیگری دارند، بنابراین اجازه برپایی کلونی های زنبور را در نزدیکی زمین هایشان نمی دهند و یا از زنبورداران برای اسکان، باج خواهی می کنند، در حالیکه حتی در دنیا به زنبورداران، حق گرده افشانی می دهند.

مشکلات حل نشود در صادرات عسل ناتوان می مانیم

میرزایی با تاکید براینکه متاسفانه مجموعه این مسائل و مشکلات موجب شده که نتوانیم محصولات خوبی تولید و یا اگر تولید کنیم در صادرات عسل ناتوان باشیم، تصریح می کند: جدای از مسائل سیاسی، تحریم ها و ... با توجه به اینکه زیرسازی مناسب در صنعت زنبور داری صورت نگرفته، در حال حاضر نمی توانیم به راحتی گل یا گرده و یا ژل رویال، زهر زنبور عسل یا بره موم عسل را صادر کنیم، در این شرایط زنبوداران ما خام فروشی عسل می کنند.

او با بیان اینکه فعالیت زنبوردار، تولید عسل و فراورده های این صنعت است، می گوید: متاسفانه در ایران زنبوردار نه تنها باید در تمام بخش های تولید عسل تبحر داشته باشد، بلکه باید به حوزه بسته بندی و بازاریابی و حتی صادرات ورود کند، این در حالیست که یک تولیدکننده به تنهایی و با وجود تمام این مشکلات نمی تواند در تمام زمینه های زنجیره تولید و فروش عسل تبحر داشته باشد.

زنجیره تولید عسل به شکل صحیح شکل نگرفته است

خزانه دار کانون دانش، صنعت و بازار زنبور عسل با اعتقاد بر اینکه متاسفانه زنجیره تولید عسل به شکل صحیح در کشور ایجاد نشده است، تاکید می کند: تمام زنجیره های تولید عسل نیازمند بسترسازی و یا قوانین مناسب و از همه مهمتر علم و آگاهی به آن است و از سوی دیگر دولت باید از صنعت زنبورداری حمایت کند، البته امروز قوانین خوبی در حوزه تولید وجود دارد، اما در اجرا، عدم اجرا و نظارت بر آنها بسیار ضعیف هستیم.

میرزایی در مصاحبه با عسلنا با اشاره به اینکه در حال حاضر تولیدکنندگان و فروشندگان مدعی طبیعی بودن عسل خود در بازار هستند، می گوید: این درحالیست که در بازار نظارتی بر این مسئله وجود ندارد که عسل موجود طبیعی است یا خیر و در حالیکه تنها به بسته بندی و برچسب استاندارد توجه می شود، اما به محصول داخل بسته بندی و کیفیت آن بنا بر استانداردهای موجود نظارت نمی شود.

یک شبه نمی توان تمام استانداردهای تولید عسل را پیاده کرد

او با تاکید بر اینکه در شرایط فعلی و یک شبه نمی توان تمام استانداردهای تولید عسل را پیاده کرد، توضیح می دهد: اگرچه اجباری شدن استاندارد عسل لازمه صنعت زنبورداری است و با توجه به مازاد عسل، گام نخست در جهت صادرات و ارزآوری است، اما باید در پیاده سازی این استانداردها و ایجاد زیرساخت های آن گام به گام پیش رویم.

به گفته رئیس اتحادیه زنبورداران استان اصفهان در مصاحبه با خبرنگار عسلنا، با توجه به تنوع گیاهی در کشور، با استانداردسازی عسل، علاوه بر تامین با کیفیت نیاز داخل، می توان در دنیا حرفی برای گفتن و گرفتن بازارهای هدف صادراتی داشته باشیم.

 

۰
۰
دیدگاه

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید



کد امنیتی
کد جدید