۶۰۸
۲
۰

لزوم تجدیدنظر بر سیاست‌های حاکم در خصوص زنبورداری/ رویکرد مسئولین در مورد گرده‌افشانی نیازمند تغییر است

مدیرعامل اتحادیه سراسری زنبورداران در گفتگوی ویژه با عسلنا، تشریح کرد
مدیرعامل اتحادیه سراسری زنبورداران در گفتگوی ویژه با عسلنا، تشریح کرد
مدیرعامل اتحادیه سراسری زنبورداران ایران بر اهمیت تغییر رویکرد تمام مسئولان به مسئله گرده‌افشانی زنبورهای عسل و فرهنگ‌سازی برای درک اهمیت حیاتی این عمل زنبورهای عسل برای بقای کره خاکی و امنیت غذایی موجودات، تأکید کرد و گفت: باید در سیاست‌های حاکم در خصوص زنبورهای عسل به‌عنوان اصلی‌ترین گرده‌افشان‌های منابع طبیعی، مزارع و باغات کشور و نیز در مورد صنعت زنبورداری تجدیدنظر و توجه ویژه‌ای شکل بگیرد.

به گزارش پایگاه خبری صنعت زنبورداری ایران، مهندس «میرمحسن موسویان»، مدیرعامل اتحادیه سراسری زنبورداران ایران در نخستین گفتگو با پایگاه خبری صنعت زنبورداری ایران (عسلنا) در سال 1400 خورشیدی که به‌عنوان «سال مانع زدایی از تولید» نیز نام‌گرفته است، ضمن تأکید بر اهمیت مقوله گرده‌افشانی به‌عنوان یک واقعیت اثبات‌شده علمی و عملیاتی جهت افزایش گرده‌افشانی و ارتقای بهره‌وری کمی و کیفی محصولات کشاورزی مختلف، گفت: اتحادیه سراسری زنبورداران ایران به‌عنوان تشکل فراگیر زنبورداران کل کشور در سال 1400 می‌کوشد با مساعدت صندوق حمایت از توسعه زنبورداری وزارت جهاد کشاورزی و انجمن علمی زنبورعسل، جهت تجدیدنظر در سیاست‌های حاکم بر زنبورداری کشور به‌ویژه تغییر نگاه به مسئله گرده‌افشانی زنبورها در مزارع و باغات اهتمام ویژه داشته باشد.

به گزارش عسلنا، موسویان در خصوص دلیل نگاه متفاوت جامعه کشاورزی ایران به مقوله گرده‌افشانی زنبورهای عسل برخلاف سایر کشورهای توسعه‌یافته و درحال‌توسعه افزود: نبود فرهنگ‌سازی و آموزش لازم و مؤثر با استفاده از شگردهای روز ترویجی یکی از اقدامات مهمی است که باید تمام ارگان‌های متولی اعم از دولتی، تشکل‌ها و رسانه‌های تخصصی کشاورزی در این مسیر تلاش کنند.

موسویان با بیان اینکه حشرات گرده‌افشان مانند زنبورعسل زیربنای تنوع زیستی و عملکرد اکوسیستم، تغذیه انسان و حتی رفاه اقتصادی هستند به یافته محققان در این زمینه اشاره و تصریح کرد: وقتی 80 درصد ارزش اقتصادی محصولات کشاورزی به گرده‌افشان‌های مدیریت‌شده، نسبت داده‌شده است، دیگر هرگونه تعلل در این زمینه امری مایه تأسف برای بخش کشاورزی ما خواهد بود.

مدیرعامل اتحادیه سراسری زنبورداران ایران ادامه داد: وقتی در اثر تشدید کشاورزی صنعتی و مبتنی بر سود از بازار، دسترسی زنبورها به منابع گیاهی محدودشده و درعین‌حال این امر باعث افزایش تماس زنبورهای عسل با مواد شیمیایی مضر و مرگبار شده است، موجب شگفتی است که همچنان اقدام جدی در خصوص ساماندهی حمایت اقتصادی از زنبورداران جهت گرده‌افشانی مدیریت‌شده در مزارع و باغات هدف و در راستای شعار امنیت غذایی کشور صورت نگرفته است.

 

 

تلفات اخیر زنبورهای عسل زنگ خطری برای امنیت غذایی کشور است

به گزارش عسلنا، وی با استناد به ریزش و تلفات پرشمار زنبورهای عسل در اواخر زمستان 99 و آغاز بهار 1400 به دلایل مختلف به‌ویژه مسئله تغذیه زنبورهای عسل این اتفاق را به‌مانند یک زنگ خطر جدی برای امنیت غذایی کشور برشمرد که پیامد منفی آن فقط کاهش تولید عسل نخواهد بود.

موسویان با بیان اینکه زنبورداری می‌تواند یک استراتژی مهم برای تنوع‌بخشی به امرارمعاش شاغلان در این پیشه ارزشمند باشد و مستقیم به افزایش سرانه و درآمد خانوار کمک کند، عنوان کرد: زنبورداری همچنین می‌تواند امکان افزایش فرصت‌های مالی مانند گردشگری که در کشور ما اصلاً به آن توجه نشده را فراهم ‌کند و به رشد پایدار درآمد مردم در مناطق روستایی، صرف‌نظر از وضعیت اجتماعی و اقتصادی آن‌ها منجر شود.

گرده‌افشانی مؤثر و هدفمند کیفیت تولیدات کشاورزی را بالا می‌برد

مدیرعامل اتحادیه سراسری زنبورداران ایران، گرده‌افشانی زنبورعسل را به‌عنوان یکی از راه‌های مؤثر در بهبود عملکرد برخی محصولات به افزایش ارزش غذایی و بهبود کیفیت و ماندگاری بیشتر بسیاری از میوه‌های باغات حائز اهمیت برشمرد و افزود: علی‌رغم اینکه بر اساس نتایج محققان در سال 2019 عمل گرده‌افشانی در سبزیجات، به‌طور بالقوه می‌تواند در کاهش ضایعات مواد غذایی (ناشی از نقص زیبایی ظاهری) که در تقاضای بازار هم مؤثر است، کمک کند.

موسویان با استناد به مقاله جدیدی که درزمینه اقتصاد اکولوژیک با عنوان «ارزیابی خدمات گرده‌افشانی برای کشاورزی» مطالعه کرده است گفت: در این مقاله یک روش منطقی برای توسعه گرده‌افشانی ارائه داده‌شده و آن کمک و مشارکت دولت‌ها و جامعه کشاورزان به مقوله گرده‌افشانی است تا زنبورداران نیز در چارچوب یک فرایند مدیریت‌شده و تحت نظارت تشکل خودشان ارائه‌دهنده خدمات گرده‌افشانی باشند.

به گفته این مقام صنفی، بر اساس آنچه این مقاله نشان می‌دهد، اگر هزینه نگهداری زنبورهای عسل همچنان افزایش یابد و بقای آن‌ها زیر سؤال رود، درنهایت امنیت غذایی به مخاطره می‌افتد. لذا محافظت و ایجاد زیستگاه بومی زنبورهای عسل گرده‌افشان برای داشتن این محصولات از اهمیت حیاتی برخوردار است و باید برای حل این مسئله اقدام عاجل و مسئولانه‌ای از سوی مسئولان دولتی، تشکل‌های کشاورزی و اتحادیه سراسری زنبورداران ایران صورت گیرد.

تعامل برای ساماندهی گرده‌افشانی موجب تحول کشاورزی کشور می‌شود

موسویان در خصوص این پرسش که چرا اتحادیه سراسری زنبورداران ایران در تمام ادوار گذشته تا امروز اقدام عملیاتی و پیشنهادی کاربردی در این خصوص نکرده، ابراز کرد، البته اینجانب بر اساس آنچه در جریان هستم، چند سال پیش نیز همکاران من در اتحادیه، اقداماتی در این خصوص را پیشنهاد کردند و حتی یک جلسه ستاد ملی گرده‌افشانی با حضور وزیر وقت جهاد کشاورزی برگزار شد؛ اما به دلیل نبود برخی زیرساخت‌های فرهنگی و همچنین نبود اتحاد و همدلی بین تمام متصدیان جامعه زنبورداری کشور، این برنامه نیمه‌کاره و رهاشده روی کاغذ ماند!

مدیرعامل اتحادیه سراسری زنبورداران ایران در پایان ابراز امیدواری کرد تا با آرامش حاکم شده بر زنبورداری طی 6 ماه اخیر و بروز مصادیقی از همدلی بین مسئولان وزارت جهاد کشاورزی، نمایندگان مجلس و تشکل‌های زنبورداری شامل اتحادیه سراسری زنبورداران ایران، انجمن علمی زنبورعسل و صندوق حمایت از توسعه صنعت زنبورداری، تدابیر فوری و خوبی در سال 1400 جهت ساماندهی مسئله گرده‌افشانی در کشاورزی کشور به‌ویژه برای سال زراعی 1400- 1401 اتخاذ گردد.

ضرورت فاصله‌گیری زنبورداران از مزارع یونجه/ استفاده از سم غیراستاندارد برای آفت سرخرطومی یونجه

به گزارش عسلنا، البته وی به این موضوع هم به‌عنوان یکی از مخاطرات و تهدیدهای جدی رایج که در سال جدید تشدید شده نیز در مسیر گرده‌افشانی زنبورها اشاره و خاطرنشان کرد: به‌طور مثال استفاده غیراصولی از سم فیپرونیل 80 درصد توصیه‌شده برای سرخرطومی یونجه یکی از این موارد است که در روزهای اخیر به دلیل عدم رعایت زمان مصرف در حال حاضر (مصرف در اوایل رشد یونجه) و عدم اطلاع‌رسانی به زنبورداران جهت رعایت فاصله کندو با مزارع یونجه، موجب از بین رفتن زنبورهای عسل و خسارت قابل‌توجهی به زنبورداران شده است./

 

۲
۱
دیدگاه

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید



کد امنیتی
کد جدید